gambar dah potong pun x sempat nak snap... huhu... nanti kena upah cameraman kalau ada buat majlis dirumah hehhehe...
RESEPI KEK CHOCOLATE MACADAMIA (kredit to AZLITA MASAM MANIS)
KEK SPAN BADAM
4 biji telur gred A
180 gm gula halus
170 gm tepung
2 sudu besar serbuk almond (sangat sedap kek span dengn badam)
70 gm air
1 sudu teh baking powder
15 gm ovellete
50 gm minyak jagung
1 sudu teh esen vanilla
Tepung dan baking powder diayak sekali
Satukan semua bahan ke dalam bekas pemukul kecuali minyak
jagung
Pukul dengan kelajuan tinggi hingga adunan menjadi putih,
lembut dan gebu
Tambahkan minyak dan kaup balik perlahan hingga bergaul
sempurna
Tuangkan dalam loyang 8 inc yang telah di lapik kertas kek
dan di oles butter
Bakar dalam ketuhar pada suhu 170 C selama 30 ~ 45 minit
bergantung kepanas oven
Terbalikkan atas redai setelah masak
Lepas 5 minit terbalikkan semula dan keluarkan dari loyang
Biarkan kek sejuk sepenuhnya dan potong kek kepada 3 atau 4
kepingan
Kemudian kita sediakan salted karamel.
SALTED CARAMEL (kita tak guna banyak, buat setengah pun boleh)
113 gm butter tanpa garam
120 ml heavy cream atau Dairy whipping cream
3 sudu besar air
60 ml corn syrup (boleh didapati di kedai barang bakery)
200 gm gula
Potong buter kepada kiub kecil
Campurkan bersama krim dan panaskan dalam microwave hingga
ia cair tapi masih keruh ~ ketepikan
Boleh juga panaskan atas api perlahan
Dalam periuk satukan air, gula dan corn syrup
Masak atas dapur hingga ia mendidih, berbuih-buih dan gula
melarut ~ anggaran suhu 150C kalau tak ada temormeter cuma pastikan gula dah
larut dan ia benar-benar mendidih
Tutup periuk supaya gula yang melekat di tepi periuk mencair
dan turun ke bawah
Buka periuk dan tuangkan krim dan butter cair tadi
Kacau perlahan dan masak hingga pekat
Biarkan sejuk
Sekarang kita sediakan cream
SALTED CARAMEL CREAM
3 biji kuning telur
100 gm coklat masakan putih
8 gm gelatin
30 gm air
2 sudu besar salted caramel
250 gm Krim Bukan tenusu
1 sudu teh esen vanilla
Satukan gelatin dalam air dan biarkan kembang
Cairkan gelatin dengan kaedah double boiler
Cairkan coklat masakan dengan kaedah double boiler
Dengan kaedah double boiler juga panaskan kuning telur
sambil sentiasa di kacau hingga ia berkrim
Tuangkan gelatin dan gaul rata
Tuangkan coklat masakan dan salted caramel gaul rata
Biarkan sejuk
Dalam bekas lain putar krim putar dan esen vanilla hingga
kental
Kaup balik krim dalam caramel hingga berkrim
** hah kan CB dah cakap memang banyak step kek ni...hehehe ni pun kira x menderhaka langsung dengan resepi asal tuan rumah kak azlita... next step kita buat caramel macadamia pulak.. kacang macadamia ni agak susah juga nak cari area sini.. CB pun dapatkan di kedai barang kek n harganya agak mahal juga dibandingkan dengan kacang lain... tp rasanya memang sedap...lemak2 gitu
CARAMEL MACADAMIA
100 gm kacang macadamia
2 sudu besar gula
1 1/2 sudu besar air
masak gula hingga perang
Tambahkan air dan biar ia pekat
tambahkan kacang dan gaul rata hingga gula bersalut pada
kacang
Sejukkan dan potong atau cincang kacang kasar (ala2 kacang potong)
GANACHE COKLAT PUTIH
125 ml krim tenusu
20 gm sirap glucos
200 gm coklat masakan putih
15 gm mentega
Cincang coklat halus
Masak krim dan sirap glucos hingga berbuih
Tuangkan krim atas coklat dan biarkan coklat mencair
Tambahkan butter
Gaul rata
peringkat terakhir dahhhh.....
KAEDAH PENYEDIAAN
Letakkan sekeping kek atas lapik kek
Letakkan salted caramel krim
Taburkan caramel Macadamia
Ulang proses hingga habis** p/ss kalo nak tengok gambar yang disnap cantik sila ke blog MASAM MANIS AZLITA.. thanks kak ita atas perkongsian ini
No comments:
Post a Comment